8 październik 2014 – Święto Pieczonego Ziemniaka

DSC01391W polskiej tradycji kulinarnej ziemniaki istnieją od zawsze. Bardzo często zajmują najważniejsze miejsce na naszych stołach w czasie codziennych obiadów. Stały się daniem pospolitym i chyba trochę niedocenianym. Tym większe było zdziwienie dzieci z naszej szkoły, które podczas Święta Pieczonego Ziemniaka, krok po kroku, odkrywały jego tajemnice. Bowiem okazało się, że taka niepozorna bulwa to bomba witaminowa i nieocenione źródło energii. Dzieci z klasy 5 nie tylko opowiedziały nam o walorach zdrowotnych kartofla, ale podpowiedziały również jak go przyrządzić, żeby tych swoich zalet nie stracił.I szybko okazało się, że nie tylko dzieci doceniają nasze zdrowe i dietetyczne ziemniaki. Do ich kulinarnego sukcesu przyczyniły się mamy naszych uczniów, które przyrządziły dla nas przeróżne dania z tego pysznego warzywa. Zapiekanki, sałatki, frytki, placki, kluchy, babki i zupa ziemniaczana. Dzieci bardzo chętnie próbowały wszystkich dań, za które jeszcze raz bardzo dziękujemy wspaniałym mamom. Jednak tego dnia atrakcjom nie było końca i na degustacji się nie zakończyło. Święto Pieczonego Ziemniaka nie mogło się odbyć bez ogniska:) Podczas wspólnych zabaw każdy miał okazję spróbować pieczonego ziemniaczka z masełkiem, a kto tego nie zrobił niech żałuje. Myślę, że po takim dniu już nikt nie będzie chciał usuwać ziemniaka ze swojego jadłospisu, a czarne myśli o niezdrowych i kalorycznych chipsach odejdą w niepamięć.

Galeria zdjęć

Reply: